Wat zijn de zwangerschap symptomen?

Zwanger zijn brengt vaak veel klachten of ongemakkelijkheden met zich mee. Elke zwangerschap is weer anders. De ene vrouw heeft vrijwel geen klachten, een andere vrouw heeft de hele periode last van allerlei kwaaltjes. De één kan er dus helemaal van genieten, terwijl de andere het helemaal niet ervaart als een mooie tijd. Hieronder vind je een aantal symptomen van een zwangerschap.

1)  Uitblijven van menstruatie

Vanaf het moment dat je zwanger bent, zal je menstruatie uitblijven. Het kan zijn dat je nog wel wat bloedverlies hebt, vooral in het begin van de zwangerschap is dit mogelijk.

Het uitblijven van een menstruatie hoeft er overigens niet op te duiden dat je zwanger bent. Het kan ook andere oorzaken hebben dat je niet menstrueert. Wanneer je menstruatie uitblijft, kan je een zwangerschapstest doen om erachter te komen of je werkelijk zwanger bent.

2)  Ochtendmisselijkheid

Eén van de eerste meest opmerkelijke symptomen van een zwangerschap is de ochtendmisselijkheid. Bij een zwangerschap voelen de meeste vrouwen zich de eerste 12 weken vaak misselijk. In de ochtend is deze misselijkheid het ergst, overdag kan je er ook last van hebben. De misselijkheid is niet bij iedereen even erg. Sommigen zijn er ziek van, anderen hebben er (bijna) geen last van. Lees er meer over in het artikel: Zwangerschapsmisselijkheid

3)  Gevoelige borsten

Wat je bij een zwangerschap ook al snel zult opmerken, is dat je borsten gevoeliger worden. Ook dit symptoom is vooral aanwezig in de eerste weken van de zwangerschap. Je borsten kunnen wat opzetten, doordat je borstklieren opzwellen. Dit komt omdat je hormonen oestrogeen en progesteron aanmaken. Je borsten kunnen hierdoor gevoeliger zijn voor aanrakingen. Ook krijgen je tepels een donkere kleur.

4)  Vermoeidheid

Tijdens de zwangerschap kan je veel last hebben van vermoeidheid. Je bent veel sneller moe dan voor je zwangerschap. Dit komt omdat alles in je lichaam op zijn kop staat. In je hormoonhuishouding vinden veel veranderingen plaats. Verder moet je je geestelijk helemaal voorbereiden op de komst van een kindje, wat ook veel van je vergt.

5)  Pijn in onderbuik

Het kan zijn dat je pijn in je onderbuik hebt tijdens je zwangerschap. De oorzaak hiervan is dat de baarmoeder groter wordt en dat hierdoor de banden van de baarmoeder wat opgerekt worden. Je kan hierdoor steken in je onderbuik voelen.

6)  Hoofdpijn

Hoofdpijn is ook een veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Hoofdpijn ontstaat door de grote toename van hormonen. Verder kan het ook komen doordat men bijvoorbeeld slechter slaapt of door spanning.

7)  Veranderde eetlust

Tijdens de zwangerschap zal ook je eetlust veranderen en toenemen. Het kan zijn dat je opeens zin hebt in producten die je eerst nooit at. Daar tegenover laat je andere dingen juist sneller staan, denk bijvoorbeeld aan koffie. Verder ruik je alles veel sterker dan voorheen en vind je sommige dingen al snel stinken (bijvoorbeeld vlees). Vaak heb je ook een grotere eetlust dan normaal. Hierbij moet je erg oppassen dat je niet teveel gaat eten en dat je vooral ook gezond blijft eten.

8)  Vaker plassen

Ook zal je vaker moeten plassen, wanneer je zwanger bent. Je baarmoeder wordt namelijk steeds groter en gaat steeds meer tegen je blaas drukken.

9)  Snel emotioneel

Wanneer je zwanger bent, zul je merken dat je sneller emotioneel bent. In je lichaam gebeurd er van alles, wat hier invloed op heeft. Je kan sneller geprikkeld raken of een huilbui krijgen.

Al deze verschijnselen horen bij een zwangerschap. De één zal er meer last van hebben dan een ander. Verder zitten er aan een zwangerschap wel klachten verbonden, maar ondanks dat is voor de meeste vrouwen ook wel genieten. Er groeit een klein wezentje in jouw eigen lichaam.

Overigens is het niet zo dat wanneer je al deze verschijnselen herkent bij jezelf, dat je er dan ook vanuit kan gaan dat je zwanger bent. Deze symptomen wijzen wel op een zwangerschap, maar geven nog geen zekerheid. Wanneer je echt wil weten of je zwanger bent, zal je een test moeten doen.

Add a comment

You must be logged in to comment.

Over Deze Site

De Zwangerschap – De plek waar zwangere en zojuist bevallen vrouwen samen kunnen komen. Deel je ervaringen met elkaar en vraag elkaar om advies. Veel informatie over de zwangerschap en wat daarbij komt kijken vind je op het uitgebreide blog.

Waarom lid worden?

  • Kom direct in contact met andere zwangere vrouwen
  • Wissel ervaringen met elkaar
  • Vraag om advies
  • Beleef samen de zwangerschap!
Volg ons: Twitter | Buzz | Facebook
Copyright © 2013 DeZwangerschap.com. Alle rechten voorbehouden.